Svájci tanulmányút

A Svájci - Magyar Együttműködési Program támogatásával zajló "Nyeregbe, tekerj be!" bringás projektünk első, tapasztalatszerző eleme valósult meg szeptember 13-15 között Svájcban.

A projekt eredményeképp a biztonságos kerékpározás, a fenntartható és környezettudatos közlekedés népszerűsítése révén, a magasabb színvonalú biciklis közlekedéskultúrájú Svájcból átvett minták és azok terjesztésének segítségével hozzájárulunk.                             

Tanulmányutunk során olyan berni, bieli és burgdorfi civil szervezeteket és önkormányzati kezdeményezéseket látogattunk meg, amelyek a városi kerékpározás kezelésével, népszerűsítésével, biztonságosabbá tételével foglalkoznak, valamint olyan innovatív szociális, munkaerő-piaci integrációs szolgáltatásokat nyújtanak, amelyek kapcsolódnak a városi kerékpározáshoz.

A tanulmányúton alapítványunk munkatársai mellett részt vett László János a Magyar Kerékpár Klub elnöke, valamint Kürti Gábor Dezső a Critical Mass főszervezője is.

Pro Velo Schweiz - http://pro-velo.ch/en
Megérkezésünk után partnerszervezetünket a Pro Velo-t látogattuk meg, ahol személyesen is megismerkedhettünk a projekt kidolgozásában résztvevő kollégáinkkal, Marianne Fasslerrel és Martina Dvoracekkel. Ismertetőt kaptunk a szervezet múltjáról, felépítésről, munkatársairól és aktuális tevékenységeiről. Részletekbe menően ismerhettük meg a „Nyeregbe, tekerj be!” szempontjából legfontosabb projektjüket a bike2school, emellett a bike to work  kampányukat és az évente kétszer megrendezésre kerülő, a szervezet fenntartásában fontos szerepet játszó bringa piacot.

Bemutatták a migráns nők és gyerekek integrációját segítő kerékpáros programjukat, a szemléletformáló kampányaikat és elmesélték az évente kiosztott kerékpáros díj történetét. Megismerhettük még a kerékpáros turizmus fejlesztési projektjeiket is, ami egy lehetséges iránya a későbbi együttműködésünknek. A svájci kollégáinkkal röviden ismertettük a hazai kerékpáros közlekedés helyzetét valamint az aktuális fejlesztéseket, projekteketkezdeményezéseket(ez alá a csatolt jógyakorlatok kerüljön mint letölthető pdf.). A közös ebéd alkalmat adott a projekttel kapcsolatos adminisztratív feladatok átgondolására, az együttműködéssel kapcsolatos technikai feladatok tisztázására.

Kirchenfeld Gimnázium - http://www.gymkirchenfeld.ch
Látogatásunk második állomása a Kirchenfeld Gimnázium volt, ahol két olyan osztály diákjaival beszélgettünk, akik részt vesznek a bike2school programban. Projektünk megvalósítása szempontjából tanulságos volt hallani, hogy mi a véleménye a gyerekeknek a kampányról, mi motiválja őket a kerékpározásban, milyen díjak mozgatják meg őket, milyen adminisztratív feladatokkal jár a részvétel, és, hogy milyen feladatok hárulnak a tanárokra.

Velospot - http://www.velospot.ch
Másnap Bielbe látogattunk, ahol elsőként a pályaudvar melletti bringakölcsönző állomásnál Jonas Schmid-tel találkoztunk, aki a Svájcban is újszerű, gps nyomkövetővel ellátott, szimbolikus éves bérletért kölcsönözhető kerékpárkölcsönző rendszer fejlesztését és működtetését mutatta be. Érdekes, és a későbbiekben hazánkban is hasznosítható a projekt szociális eleme: a munkaerőpiacról kiszorult személyek reintegrációs céllal dolgoznak a projektben. Ők szállítják a kerékpárokat a különböző állomások között, hogy mindenhol egyenlő számban legyenek elérhetők a bringák. Ők látják el a kerékpárok karbantartásával kapcsolatos feladatokat is, emellett bringás szervizszolgáltatásokat biztosítanak a lakosságnak, és foglalkoznak kerékpáros házhoz szállítással is.

Schlössli AG - http://www.schloessli-biel.ch
A kölcsönözhető kerékpárokkal meglátogattuk a tavalyi év bringás munkahely nyertesét, egy szociális otthont. A kerékpározás iránt elkötelezett igazgatónő tájékoztatott bennünket, hogy hogyan kapcsolódtak a Pro Velo bike to work akciójához, milyen módon motiválták a munkatársaikat a kerékpár használatára, és milyen belső játékkal népszerűsítették a kerékpározást. Megmutatta, hogy a Pro Velo díjával járó pénzbeli támogatással milyen speciális kerékpárt szereztek be, amivel a mozgásukban korlátozott lakóikat is részesíthetik a kerékpározás élményében.  

Burgdorf - http://www.stiftung-intact.ch/velostation.html
Délután megnéztünk egy burgdorfi, komplex kerékpáros projektet, ahol a kerékpárkölcsönzéstől a tároláson át, különböző szociális, munkaerő-piaci integrációs szolgáltatások gyakorlati megvalósításába nyertünk betekintést. Különös figyelmet érdemelnek azok a kerékpározáshoz kapcsolódó szociális elemek, amelyek célja a különböző hátrányokkal küzdő, az elsődleges munkaerő piacról kiszoruló emberek reintegrációját és rehabilitációját szolgálják. Ilyenek voltak a kerékpár szerviz, ahol a javítások mellett a kerékpárok újrahasznosításával, általuk feljavított kerékpárok adományozásával, valamint eladásra szánt bringák összerakásával is foglalkoznak. Ezeket a feladatokat főként munkanélküliek látják el. A segélynél magasabb bért kapnak, közben munka tapasztalatot is szereznek. Ilyen szolgáltatás volt még a házhoz szállítás, valamint egy varroda ahol bringás táskákat is gyártottak a szociális hátrányokkal küzdők.

Pro Velo bike market - http://www.pro-velo.ch/themen-und-angebote/velo-als-fahrzeug/veloboersen
A harmadik napon meglátogattuk az évente kétszer megrendezésre kerülő legnagyobb svájci kerékpár piacot. Azt a tényt, hogy Svájcban a kerékpározás igen népszerű tevékenység mi sem tükrözi jobban, mint hogy az itt eladásra kínált kerékpárok több mint 75%-a cserél gazdát a vásár napja alatt. A szervezőktől megtudtuk, hogy az eladásra kínált biciklik jelentős része magánszemélyek, kisebb része cégek által került kiállításra és, hogy az eladások utáni jutalékokból származó bevétel jelentősen hozzájárul a Pro Velo működési költségeihez. A piac jó példa lehet a magyar kerékpáros klubnak is, mert a bevétel generálás mellett jó alkalom az új tagok toborzására is.

A Bernben és környékén megvalósult tanulmányút jó alkalmat biztosított arra, hogy a partnerek információkat szerezzenek egymás működési struktúrájáról, jó gyakorlatokat ismerjenek meg, kapacitásfejlesztés valósuljon meg, és megerősödjön a két szervezet közötti együttműködés.

 

Tanulmányút fotógaléria


A támogatás közvetítő szervezet:

       

SZERKESZTŐI BELÉPÉS