Mit tehetsz?

Ezt a részt azoknak ajánljuk, akik úgy érzik, hogy szeretnének a gyakorlatban is megismerkedni a hazánkban élő bevándorlók helyzetével, önkéntes tevékenységen vagy képzéseken keresztül szeretnék elősegíteni társadalmi beilleszkedésüket.

Önkéntesség

Az önkéntesség előnyös mind az önkéntes, mind az önkéntest fogadó szervezet szamara. Az önkéntes megismeri a szervezet munkakultúráját, később referenciát kaphat a munkáltatótól. Ha új állást kínálnak, akkor lehet, hogy a korábban jól bevált önkéntest fogják alkalmazni. Ezen kívül az önkéntesnek lehetősége nyílik mélyebben megismerni azt a társadalmi kérdést vagy problémát, amellyel a fogadó szervezet foglalkozik. A munkáltató eközben extra segítőhöz jut, akire rá tud bízni bizonyos feladatokat. A bevándorlókat segítő civil szervezetek gyakran fogadnak önkénteseket. Az önkéntesek jelenléte és munkája fejlesztheti a bevándorlók nyelvtudását és elősegítheti társadalmi beilleszkedésüket.

Az önkénteseket fogadó szervezetek kereséséhez érdemes először végignézni, hogy mivel foglalkoznak a honlapunkon felsorolt szervezetek. További segítséget nyújthat a http://nonprofit.hu, a http://onkentes.lap.hu, vagy az Önkéntes Központ Alapítvány.

Képzések

Az Artemisszió Alapítvány általános és speciális (bevándorlókhoz köthető) négy napos mentorképzéseket szervez, szociális területen és az ifjúságvédelmi területen dolgozó szakemberek, valamint egyetemisták ill. főiskolások (oktatók és hallgatók) számára. További információk az Alapítvány honlapján találhatóak: http://artemisszio.hu.

Gyakorlatok

Középiskolások érzékenyítéséhez és egyéb ifjúsági emberi jogi tréningekhez ajánljuk a Kompasz kézikönyvet, amelyhez tanári segédanyag is tartozik. A Kompasz kézikönyv a fiatalok emberi jogi képzéséhez ingyenesen letölthető innen.

A Discover Human Rights Institute (Fedezd Fel Az Emberi Jogokat Intézet, USA) angol nyelvű emberi jogi óravázlatai az interneten is elérhetőek. Külön fejezet foglalkozik a bevándorlókat illető jogokkal, helyzetük mélyebb megértésével és a bevándorlók médiában történő megjelenésével. Katt!


A projekt az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok program társfinanszírozásával valósul meg.