„Nyeregbe, tekerj be!” (2012-2013.)

Örömmel értesültünk arról, hogy a „Nyeregbe, tekerj be!” címmel benyújtott nemzetközi projektünket a Svájci-Magyar Együttműködési Program 2012. júniusi döntésével támogatásra méltónak ítélte. A projektet 2012-2013 folyamán a Pro Velo Schweiz nevű civil szervezettel közösen valósítottuk meg. A projekt költségvetése 19 993 045 Ft volt, amelyhez a pályázati program 90%-os támogatást biztosított. A projekt legfontosabb céljai a civil kapacitások bővítése az egyenlőtlenségek csökkentéséért, a környezetbarát kerékpáros kultúra és környezettudatosság fejlesztése volt. A projekt közvetlen célcsoportja: civil szervezetek, XIV. kerületi gimnáziumok, autóval közlekedők, kerékpáros fejlesztések döntéshozói, valamint a hazai és svájci kerékpáros civil szervezetek.

A projekt átfogó célja az alábbi kettős célrendszeren alapult:
- egyfelől a projektben együttműködő szervezetek közötti kapcsolatok megerősítésén és a társadalmi-gazdasági-környezeti egyenlőtlenségek csökkentéséhez szükséges civil kapacitások bővítésén;
- másfelől a környezetbarát magyarországi kerékpáros kultúra és környezettudatosság fejlesztésén.

A projekt közvetlen célcsoportja: két civil szervezet munkatársai és önkéntes szakértői, három XIV. kerületi budapesti gimnázium 9. és 10. évfolyamos diákjai és szüleik, a XIV. kerületben autóval közlekedők, a kerékpáros közlekedéshez kapcsolódó fejlesztések politikai és szakmai döntéshozói, valamint magyarországi és svájci kerékpáros civil szervezetek. Közvetett célcsoportba tartoznak a versenybe be nem vont iskolás korosztályok, valamint az autóval közlekedő magyarországi lakosság.

A projektben az alábbi tevékenységeket valósítottuk meg:
- „Jó gyakorlatok” gyűjtése és svájci tanulmányút lebonyolítása;
- a hazai problémák svájci minták alapján történő megoldását bemutató tanulmány írása, kiadvány szerkesztése és terjesztése politikai és szakmai döntéshozók körében;
- kampány szervezése: iskolai verseny és autós „szelídítés”;
- a svájci partner magyarországi látogatásai;
- a tapasztalatok levonásával a projekt továbbfejlesztési lehetőségeinek vizsgálata, a kampány hatékonyságvizsgálata és további együttműködési lehetőségek feltérképezése.

A fenntartható és környezettudatos kerékpáros közlekedés népszerűsítésével és a magasabb színvonalú közlekedéskultúrájú Svájcból átvett jó gyakorlatok terjesztésével hozzájárultunk:
- két civil szervezet közötti nemzetközi együttműködés megerősítéséhez;
- a hazai környezetbarát és biztonságos kerékpáros kultúra fejlesztéséhez;
- a kerékpárosok és autóval közlekedők közötti bizalom és együttműködés javításához;
- a magyarországi környezetszennyezésből fakadó problémák csökkentéséhez;
- a Svájci-Magyar Együttműködési Programban célul kitűzött társadalmi-gazdasági-környezeti egyenlőtlenségek csökkentéséhez.

A projektről az RTL Klub Híradó is beszámolt 2013. június 27-én, klikk IDE.

További információkért kérlek keresd fel a Betekerő kampányunk honlapját és nézd meg a Betekerő kampányfilmünket.

CsatolmányMéret
Debrecen_MJV_egyuttmukodes_20130613.pdf486.08 KB