jovokerek


A projekt célja bevándorló és menekült nők munkaerő-piaci esélyeinek javítása, a munkaadók érzékenyítése. Bevándorló és menekült nők munkaerő-piaci integrációjának hatékony segítése érdekében segítő szakembereknek, szociális munkás diákoknak biztosítunk két alkalommal öt napos tréninget, ahol a projektben alkalmazott álláskereső módszert adjuk át.Társadalmi marginalizáció fenyegeti hazánkban a bevándorlókat, különösen a menekült nőket. Beilleszkedésük egyik alapfeltétele a munkavállalás. A sikeres munkaerő-piaci integrációjukhoz szükség van a kompetenciáik fejlesztésére, a munkahelyi fogadó készség elmélyítésére, a segítő szakma felkészítésére. A projekt célcsoportját a hazánkban élő bevándorló és menekült nők alkotják, a tudásátadásban résztvevő segítő szakemberek, valamint a kampányunkkal elért foglalkoztatók és személyügyi munkatársak


2015 júliusában indult közösségi programunk, mely fő célja a bevándorló és menekült nőkből álló csoporton belüli kohézió kiépülésének, az egymáshoz való kapcsolódás és egymás iránti szolidaritás megerősödésének támogatása. A közösségi szociális munka eszköztárával azon dolgozunk, hogy a program végeztével hosszabb távon is fennmaradjon a résztvevők között az önsegítő jellegű, támogató kapcsolatrendszer.

A különböző életkorú és családi állapotú résztvevőink Oroszországból, Ukrajnából, Kirgizisztánból, Afganisztánból, Iránból, Szíriából és Olaszországból érkeztek. Mindannyiuk esetében közös igényként merül fel a magyar nyelv elsajátítása, a szociális izolációból való kilépés, illetve annak megelőzése, és a befogadó országgal kapcsolatos tudás elmélyítése.